Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mágikus hely, ami örökre összeköti a szerelmeseket
  2015-07-14 11:31:01, kedd
 
   
  4 romantikus magyar legenda helyszíne


Hallottál már a szerelemhozó szikláról? Hát arról, hogy mi közük van a tündéreknek a finom magyar borokhoz? Kis országunk telis tele van érdekes legendákkal, csak meg kell találnunk őket. Ezúttal néhány igen romantikust gyűjtöttünk neked csokorba, melyek helyét egy őszi kirándulás alkalmával akár fel is kereshetitek.

A Rózsakő legendája

Köztudott, hogy a Balaton környéke a legendák gazdag lelőhelye, mintha csak a mesebeli táj megihlette volna az erre járókat, és mindenféle történetekkel színezték volna ki az idők során a táj amúgy is pazar képét.

A Rózsakő legendájáért nem is kell messze menni a múltba. Badacsonyban, Kisfaludy Sándor egykori présházának közelében található, és nevét nem másról, mint Szegedy Rózáról kapta, aki a szájhagyomány szerint gyakran üldögélt rajta Kisfaludyval együtt, elmerülve a táj szépségében.

Valószínűleg innen ered a legenda is, miszerint ha egy szerelmespár egymás kezét fogva, a tónak háttal a kőre ül, szerelmük még abban az évben beteljesedik, és többi nem is választhatja el őket egymástól senki és semmi.

Billege bús szerelmesei

Billege egykori fogadójában Répa Rozi várta a folyton bujdosó, de hozzá mindig vissza-visszatérő Sobri Jóskát - ahogyan azt Eötvös elbeszélésében később a lány bátja, Répa Ferkó elmesélte.

A történet szerint a betyár egy fogadóban találkozott a jóravaló cselédlánnyal, és első pillantásra belészeretett. Noha feleségül nem vehette, a legenda szerint hűen és tiszta szívből szerette, mindenkitől elvárta, hogy kedvesét úriasszonyként kezeljék, és embereit megeskette, hogy halála után is kitartanak mellette.

Így is tett egyikük, aki Sobri halála után, megtörten és megöregedve, de megvitte a hírt a fiatal lánynak, aki akkor már két éve hiába várt szerelmére. Répa Rozi a billegei fogadóból könnyek közt indult szerelme sírjának keresésére - és többé soha senki nem látta őt.

A tokaji bor és a tündérek

Tokaj területét egykoron tündérek lakták, akik boldogan élték mindennapjaikat a mesebeli tájon. A helyi tűzhányó azonban nem hagyta nyugodni őket, sok félelmet és balesetet okozott nekik - állítja a legenda.

Egy napon egy tündér szerelmespár éppen vidáman kergetőzött, amikor a játék hevében a fiú megszédült, és belezuhant a kráterbe, ahol azon nyomban szörnyet halt. Szerelme, a tündérlány, a hegy oldalába kuporodva, keservesen zokogva siratta szerelmét, könnyei pedig eláztatták a földet. A szőlő tehát, ami Tokajban nő, gyümölcsében a tündér könnyeit hordozza, ezért olyan édesek a tokaji borok.

A Tordai-hasadék legendája

Ugyan ma már nem Magyarország területén található, a Tordai-hasadékhoz számos történet kötődik a magyar történelemből.

Ilyen az is, amikor a magyarok Batu kán, és a hozzája csatlakozó kunok elől menekülve itt talált menedéket.

Örökké persze nem bujkálhattak, a kánnak viszont talán nem volt kedve várakozni, így továbbállt, és egy Keme nevű kun vezérre bízta a magyarokat.

Ő felajánlotta, hogy minden kincsükért, és a hat legszebb leányért szabadon engedi őket. A magyarok készen álltak rá, hogy utolsó vérig harcoljanak, de vezérünk, Kendi Gyula húga,Kendi Ildikó öt társával együtt hajlandó volt feláldozni magát.

A nők egyetlen tőrt rejtve a ruhájuk alá, lassan lépkedtek biztos vesztükbe, Keme azonban ahogy meglátta Ildikót, azonnal beleszeretett. Kívánságára megkeresztelkedett, és seregével együtt csatlakozott a magyarokhoz.


Szerző: Zabolai Margit/Bien.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mindennapjaikat, úriasszonyként, elbeszélésében, történelemből, belészeretett, beleszeretett, történetekkel, szájhagyomány, cselédlánnyal, szerelmespár, beteljesedik, valószínűleg, kisfaludyval, kereshetitek, csatlakozott, legendájáért, badacsonyban, választhatja, felajánlotta, gyümölcsében, magyarország, bujkálhattak, szerelemhozó, harcoljanak, kívánságára, fogadójában, magyarokhoz, szerelmesei, kergetőzött, találkozott, mindenkitől, megöregedve, gyűjtöttünk, présházának, szépségében, pillantásra, szerelemhozó szikláról, finom magyar, őszi kirándulás, legendák gazdag, erre járókat, idők során, szájhagyomány szerint, szerelmespár egymás, tónak háttal, évben beteljesedik, folyton bujdosó, lány bátja, történet szerint, fogadóban találkozott, jóravaló cselédlánnyal, legenda szerint, Kisfaludy Sándor, Szegedy Rózáról, Répa Rozi, Sobri Jóskát, Répa Ferkó, Kendi Gyula, Kendi Ildikó, Zabolai Margit,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Png virág  Bertolt Brecht -től idézet  Fehér virág  A sors  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png virág  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A másik dolog,  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Bounty krémes  Jó éjszakát  Png lepke  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Kellemes délutánt kívánok  Régi emberek, akikre máig büsz...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png rózsa csokor  Bounty krémes  Egy bizonyos határt  Kövesd a cowboyt!  Kaffka_Margit  Nevem  s immár én is felragyogva, ért...  Png ház  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Esti kép  Erdőn  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Varga János Veniam - Fontos sz...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Albert Einstein gondolata  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Fekete István - Akác  Png csokor  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png cica  A Megváltó szolgálatában  Adakozás  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Esti kép  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szép estét kedves látogatóimna...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Mindig jusson idő nevetni  Örülök, hogy látlak!  Szép álmokat!  A jó emberek mindig szépek mar...  Aki nem dolgozik, ne is egyék 
Bejegyzés Címkék
szerelemhozó szikláról, finom magyar, őszi kirándulás, legendák gazdag, erre járókat, idők során, szájhagyomány szerint, szerelmespár egymás, tónak háttal, évben beteljesedik, folyton bujdosó, lány bátja, történet szerint, fogadóban találkozott, jóravaló cselédlánnyal, legenda szerint, fiatal lánynak, billegei fogadóból, mesebeli tájon, helyi tűzhányó, tündér szerelmespár, játék hevében, hegy oldalába, szőlő tehát, tündér könnyeit, tokaji borok, magyar történelemből, magyarok Batu, hozzája csatlakozó, kánnak viszont, magyarok készen, mindennapjaikat, úriasszonyként, elbeszélésében, történelemből, belészeretett, beleszeretett, történetekkel, szájhagyomány, cselédlánnyal, szerelmespár, beteljesedik, valószínűleg, kisfaludyval, kereshetitek, csatlakozott, legendájáért, badacsonyban, választhatja, felajánlotta, gyümölcsében, magyarország, bujkálhattak, szerelemhozó, harcoljanak, kívánságára, fogadójában, magyarokhoz, szerelmesei, kergetőzött, találkozott, mindenkitől, megöregedve, gyűjtöttünk, présházának, szépségében, pillantásra, tündéreknek, romantikust, legendákkal, feláldozni, romantikus, eláztatták, keservesen, szerelmére, megihlette, keresésére, továbbállt, megszédült, mindenféle, tündérlány, belezuhant, megeskette, kitartanak, hasadékhoz, magyarokat, kirándulás, kincsükért, csatlakozó, visszatérő, alkalmával, vesztükbe, fogadóban, egymástól, fogadóból, szerelmük, területét, találnunk, országunk, seregével, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1002
  • e Hét: 9647
  • e Hónap: 16019
  • e Év: 66810
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.